Gaat u samenwonen? Dan kan het zinvol zijn om een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Waarom een samenlevingsovereenkomst in uw situatie handig is en wat daar in moet komen te staan is per situatie verschillend. De inhoud van de overeenkomst is bijvoorbeeld afhankelijk van bedrijfsbezit, een gezamenlijke woning en of u bijvoorbeeld een samengesteld gezin bent. Vaak wordt een samenlevingsovereenkomst aangegaan voor fiscale voordelen, maar weet u wat die fiscale voordelen zijn voor uw situatie? Wij leggen het graag aan u uit in een persoonlijk gesprek.
Waarom en wanneer
Wanneer men gaat samenwonen worden vaak gezamenlijk investeringen gedaan. In tegenstelling tot bij een huwelijk is men bij samenwonen niet verplicht om hier afspraken over vast te leggen. Vaak wordt dat dan ook niet gedaan. Toch is het prettig om elkaar juridisch te beschermen, vooral als jullie besluiten om niet te trouwen. Mocht er bijvoorbeeld een situatie ontstaan waarin uw partner er alleen voor komt te staan, of er een CD van jou CD van mij situatie ontstaan, dan is het fijn om op papier te hebben staan wat er is afgesproken.
Wat wij bieden en hoe het werkt
Welk voordeel u haalt uit een samenlevingsovereenkomst en wat daar in moet komen te staan bekijken we samen. Over het algemeen worden er afspraken vastgelegd over regels voor de samenleving (concrete afspraken over de kosten en goederen), regels voor het moment van onverhoopt uit elkaar gaan en deels afspraken voor het moment van overlijden van een van beiden. Natuurlijk gaat u er niet vanuit dat jullie uit elkaar gaan of dat u of uw partner er alleen voor komt te staan, maar niemand heeft een glazen bol. We adviseren daarom iedereen om deze formele stap te zetten voor aanvang van het samenwonen.