Een verklaring van erfrecht dient meestal te worden opgemaakt bij overlijden; het is platgezegd inderdaad een verplichte formaliteit. Deze verklaring beschrijft de situatie van de nalatenschap na het overlijden. Zoals: wie is voor welk gedeelte erfgenaam, was er een testament, waren er kinderen, was de overledene getrouwd en wie is bevoegd te handelen met de goederen van de overledene. Bij het overlijden van een naaste heeft u vooral aandacht voor emoties. Bij De Tijd proberen we u daarom maximaal te ontzorgen en helpen we u graag bij de Verklaring van Erfrecht.
Waarom en wanneer
De verklaring wordt altijd opgemaakt na het overlijden. Wij raden u aan om hier na overlijden zo snel mogelijk op te handelen. Derden zoals banken kunnen hiermee namelijk onder andere zien wie bevoegd is om geld over te schrijven van de rekening van de overledene en of er een executeur is aangewezen.
Wat wij bieden en hoe het werkt
Vraag ons om advies of schakel De Tijd in om een verklaring van Erfrecht op te stellen. Om te kijken of er een testament was en of er kinderen zijn achtergelaten informeert de notaris bij het centraal testamentenregister en bij de burgerlijke stand. Daarna kan de notaris de verklaring opstellen. Samen kijken we of er naast deze verklaring eventueel nog meer juridische zaken moeten worden geregeld ten tijde van overlijden.